lördag 3 februari 2018

Vilket är det godaste äpplet?

Vilket är det godaste äpplet? Det som sitter i toppen, minns jag att en fruktplockare på Grönsöö slott, (där man upprätthåller slottets flera hundra år gamla tradition av kommersiell äppelodling) sa till mig. Det var äpplet i toppen på trädet som den här mannen försåg sig av, eftersom den frukten alltid nås av maximalt med aromgivande, sötmaskapande sol.

Stenkyrkeäpple med den ofta förekommande lilla tvillingfrukten. Den röda solsidan smakar sötare,  godare än den gröna skuggsidan.
Det är den sköna solen som ger äpplet smak och det är därför spaljerade äpplen på södervänd vägg är en sådan god idé, samtliga frukter på en välklippt spaljé får optimalt med sol. Vill du, kan du göra ett enkelt experiment och låta någon smaka en klyfta från äpplets solsida och en klyfta från äpplets motsatta sida. En person med normalt smaksinne känner skillnad.

Kaffets aromer är noggrant undersökta och jag tycker mig ha läst att kaffearomen är uppbyggd av minst 400 smakämnen. Äpplets smaker är ännu inte kartlagda men studier är på gång, säger professor Hilde Nybom. Det skulle inte förvåna mig om äpplet har lika komplex aromuppbyggnad som kaffebönan.

Vissa smaker är spridda bland våra bär och frukter. Ett äpple kan dra åt banan, ett annat åt päron, ett tredje åt jordgubbe, ett fjärde åt ananas medan ett femte smakar åt citronhållet. Andra smakar rent äpple, med större eller mindre grad av sötma och syra. När äpplet har den rätta balansen av syra och sötma, jublar vi och säger: underbart!

Nyss fick jag frågan: varför är äpplen sötare i foderänden än i skaftänden? Min motfråga blir: är det verkligen sant? Jag har låtit ett antal personer smaka äpplen i ett blindtest, det vill säga de har fått smaka äppelbitar från över- och undersidan av äpple (vår kärnsådd Frescati, det äpple vi fortfarande har något kvar av) för att tala om ifall de kände en smakskillnad och vilken bit som i så fall var sötast. Samtliga mina testpersoner menade att bitarna smakade identiskt lika. Jag håller med. Jag kan inte  känna någon smakskillnad och det finns ingen förklaring till att det skulle finnas det.












Jag fick en fråga av min arbetskompis häromdagen.
Det gällde äpplen, men kanske kan appliceras på all typ av frukt...?
Han frågade följande:
Varför är äpplen sötare i den nedre delen av frukten (foder-delen)
och surare i den övre delen (skaft delen)?
Jag blev helt ställd över denna fråga. Är det måntro så att fruktsockret
"sjunker" till den undre delen av äpplet då den mognar på trädet?
Varför är det så kan man undra? Är fruktsockret tungt? Eller
finns någon annan förklaring till att fruktsockret hamnar i
"foder-delen"?
Gäller motsatsen, dvs är det inte på detta sätt om äpplet plockas ned
omoget och förvaras "upp-och-ned" när den mognar, dvs att fruktsockret
hamnar i "skaft-delen"?
Är det någon som kanske kan svara på detta är det du eller Görel
så därav detta mail...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar