lördag 14 oktober 2017

Oster, ett vinteräpple

Oster, vår nya, rödkindade vinterfrukt
Att sätta en äppelkärna och dra upp en egen sort är en oemotståndlig utmaning.  Det är klart att G och jag också ville pröva det.

Oster (se bilden) kallar vi äpplet som vi tagit fram från en kärna i ett Glosteräpple. Vi satte kärnan för 7 år sedan och nu har trädet, cirka 2.5 meter högt, burit fram sina första sex äpplen som vi skördat.  De är ganska små, liknar duväpplen. Det största äpplet väger blott 45 g. Frågan om detta är det slutgiltiga utseendet. Det är inte ovanligt att äpplen har ett speciellt utseende det första året för att senare visa sin specifika form och skalfärg.

Jag har smakat ett äpple och det är ganska syrligt. Oster är helt klart ett vinteräpple som behöver ligga och mogna fram. Återkommer i december om hur det smakar då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar