söndag 29 oktober 2017

Om blomning och fruktmognad

Eldrött Duväpple
Hilde Nybom tipsade mig häromdagen om faktabladen från Institutionen för Växtförädling, Balsgård. Den som söker på "epsilon äpple faktablad" kommer till de här matnyttiga informationsbladen som handlar om t ex äppelallergier, tillverkning och pastörisering av must, nya äppelsorter från Balsgård och fruktträdskräfta.

Hilde skickade mig också ett nytt och intressant faktablad om blomning och fruktmognad hos en lång rad äppelsorter på Balsgård. Man har undersökt tid för blomning och fruktmognad och sedan lagt in tidpunkterna på en 9-gradig skala. Många av namnen är okända för mig  --  lokalsorter och utländska sorter -- men 120 av de undersökta äppelsorterna finns med i min pomologi "Svenska äpplen" och jag kommer att skriva in siffrorna för varje äpple i min bok och alla som har den kan göra likadant. Det nya faktabladet är inte inlagt på epsilon ännu men kommer snart, lovar Hilde.

Om jag framöver har möjlighet att arbeta om pomologin och  trycka en ny upplaga ska dessa  uppgifter givetvis ingå.


3 kommentarer:

 1. Hej!
  Idag, den 29/8, såg jag ett äppelträd som blommar. Dvs. en andra blomning, eftersom trädet även bar äpplen.

  Nyfiken läste jag lite i Ferree & Warrington (2003) Apples. Jo, äppelträd kan visst bära frukt två gånger på en säsong.
  Dock säger Ferree, Warrington inget om vilka sorter som lämpar sig fruktsättning två gånger. Vet du vilka sorter som är lämpliga för dubbel fruktsättning?

  SvaraRadera
 2. Jag vet tyvärr inget alls om dubbel fruktsättning. Hos oss i Sverige kan äppelträd visserligen blomma om på hösten men vårt klimat tillåter inte att blommorna utvecklas till frukt, tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Tack för svar.

  Jag har ju vissa träd i kruka som kan tas in i växthus på hösten, så det var på den vägen som jag funderade på om man kanske kunde lyckas med dubbel fruktsättning.

  SvaraRadera