söndag 1 oktober 2017

Mer om Gratia


Gratia, ny äppelsort
Som jag tidigare berättat har det kommit en ny äppelsort från Balsgård: GRATIA. I nummer 3 av Pomologen -- denna utmärkta tidning med allehanda nyttig och intressant information som går till medlemmarna  i Sveriges Pomologiska Sällskap fyra gånger om året  -- får läsaren veta mer.

Gratia har sitt ursprung i Aroma och en icke namngiven amerikansk selektion. Det är samma föräldrasorter som den framgångsrika syskonskaran Fredrik, Frida och Folke har. Gratia, mindre än sina syskon, plockas i början av oktober då äpplet är ätmoget med en söt smak som kan dra åt lakrits. Kan lagras ett par månader.


Trädet blir nätt och välbyggt, uppger Hilde Nybom som skickat mig ett par bilder på sin nya favorit. Hilde skriver så här i sitt mejl:
-- Jag gillar själv detta äpple mycket eftersom det är lagom stort (det vill säga litet), vackert och framförallt extremt lättätet (krispigt, saftigt, mild söt-aromatisk smak med lagom mycket syra).

I Linköpings stift har man ett stort äppelintresse som avspeglas i att man planterat en genbank med  äppelsorter från stiftet i biskopsgårdens trädgård i Linköping. I år är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på  dörren till Wittenbergs kyrka och projektet med äppellunden, där också Gratia ingår, är ett led av 500-årsfirandet. Stiftet omfattar drygt 100 församlingar som alla fått ett Gratia-träd att plantera.

Gratia betyder nåd. Det är anställda inom Linköpings stift som namnsatt den nya äppelsorten och stiftet har sponsrat varumärkesregistreringen och virusrensningen av den. Gratia kommer att säljas främst genom Svenska kyrkan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar