söndag 3 juli 2016

Hornöäpplets historia

I torsdags ringde jag till N´Holger. Man heter så uppe i norr. Uttalas Enn-Holger och betyder Han Holger. A-Stina betyder Hon Stina.

--Håcken ä dä? sa N´Holger när han svarade.
Jag sa mitt namn och att jag ville fråga om hans mormor. Jag visste att det var hon som stod bakom Hornöäpplet som finns med i min pomologi "Svenska äpplen". Men då, när jag skrev boken, hade jag inte namnet på torparfrun på Hornön i Örnsköldsviks skärgård.
--Snälla, berätta om din mormor, sa jag.

-- Hon hette Evelina Tjärnström. Hon och morfar hade ett torp med två kor på Hornöberget. Marken lutade mot söder och mormor hade många äppelträd. Hornöäpplet var det många som tyckte om. Hännä ha ja drive upp själv, sa hon när folk frågade om äpplet. Mormor hade bra tumme med fingra. Hon komme med äpplen till mamma varje höst. Hornöäpplet gatt man äta upp direkt men vi fick vinteräpplen också.

-- Mormor odlade också grönsaker. Morfar hade en finn-motor som gick på råolja och på hösten for han och mormor med båten och sålde morötter, kålrötter och annat hemodlat på bryggan i Örnsköldsvik. Kanske sålde de även äpplen.

-- Ja va mycke la ve mormor som barn. Hon gjorde mig intresserad av det där med växter och trädgård. Mormor Evelina dog i 90-årsåldern, sa N´Holger.

Välsorterade handelsträdgårdar  i Ö-vikstrakten har fortfarande Hornöträd att sälja. Själv har jag mött sorten i äppelträdgården utanför Genetiskt Centrum i Uppsala och slagits av de ovanligt stora, granna, vita blommorna. Vilken kärna härstammar äpplet från? Hornö är ett gott, ofta glasigt sommaräpple som påminner mycket om Stor Klar Astrakan. Jag kan nästan svära på att den sorten är en av föräldrarna.

När kan Evelina Tjärnström ha planterat kärnan? Det visste inte Holger, men jag gissar på början av 1920-talet eller ännu tidigare. År 1931 skriver trädgårdskonsulent Karl Mattson i Allmän Svensk Trädgårdstidning om det fina äpplet och föreslår att det ska få namnet Hornö.
3 kommentarer:

 1. Roligt att läsa om min farmorsmors äpple. Sitter här med Eva Brodin som är barnbarn till Evelina Tjärnström. Men vi vet int vem N´Holger är. :)
  /Bodil

  SvaraRadera
 2. N`Holger heter Holger Hellström och bor på Dekasön. Hoppas att ni får kontakt!

  SvaraRadera
 3. Ett sådant äppelträd har jag på Hornön 133

  SvaraRadera