lördag 16 april 2016

Jättestora Crimson Snow

Fick ett tips om ett nytt, rejält stort äpple odlat i Italien som Lidl tagit in: Crimson Snow. Crimson för att äpplet har rött skal och Snow för att fruktköttet är vitt, läser jag på nätet.

En slät, lättskalad frukt. Ett bra äpple för svarven, skulle Hilding Karlsson ha sagt för Crimson Snow har ett helt litet kärnhus.  
Längst fram Crimson Snow 360 g tungt. Bakom skymtar Santana, vikt 130 g.
Mitt omdöme: Ett trevligt, krasigt äpple med bra balans av syra och sötma. Köttet är inte snövitt, jag skulle kalla det gulvitt. Prövade att äta det ur handen -- smakar fint (men man orkar inte äta ett helt äpple på en gång). Testade också att lägga det i en fruktsallad vilket fungerar utmärkt eftersom köttet behåller sin ljusa färg länge.

Crimson Snow kommer från en kärnsådd som hittades i en äppelplantering i Harcourt, Victoria, Australien, i slutet av 1990-talet. Äpplet började planteras av kommersiella fruktodlare år 2003. Harcourt, 12 mil från Melbourne, var en gång Australiens äppelodlarcentrum.

2 kommentarer:

  1. Undrar om det går att få fruktbärande träd i Sverige, från kärnsådd? Jag har fått kärnor av detta utsökta äpple att gro i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Det brukar gå bra att dra upp träd från äppelkärnor i vårt land. Tidigare undersökningar har visat att stora kärnor ger bäst resultat. Sedan kanske det inte blir en god sort eller en härdig sort eller en sjukdomsresistent sort ...... Lycka till med din kärnsådd!

    SvaraRadera