torsdag 12 mars 2015

Tre uppdrag för en pomolog

Äkta Royal Gala till vänster, falska polska äpplen till höger
 Vad gör pomologen på vintern? Snurrar hon tummarna, helt befriad från arbetsuppgifter? Nej, det är det ena och det andra. Nyss läste jag korrektur på skyltar till 13 äppelsorter. Skyltar -- med Ingrid af Sandebergs akvareller från "Svenska äpplen" och korta texter baserade på fakta från boken -- som ska sitta på de nyplanterade träden i fruktträdgården vid Rosersbergs slott.

Jag har också blivit ombedd att föreslå lämpliga äppelsorter för en nyplantering intill Hotell Kristina i Sigtuna. Eftersom byggnaden är från 1900-talets första hälft skickade jag en lista på sex äppelsorter som var populära vid den tiden. Hoppas att även dessa träd kan förses med snygga skyltar till hotellgästernas fromma. Så småningom kan hotellkocken skriva "Äppelkaka på våra egna utsökta Gravensteiner" på menyn.

Ett uppdrag i går kom från en fruktgrossist: Är bifogade äpplen från Polen märkta Royal Gala verkligen av den sorten? Nej, Royal Gala är det importerade äpple jag gillar bäst och det var lätt att märka på smak och utseende att här hade en bedragare varit framme och försett frukterna med falska klisterlappar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar