söndag 22 mars 2015

NCC, tänk om i Sigtuna!


Äppelträdet vid torpet Sorgen
 Sigtuna med cirka 9 000 invånare växer sig stadigt större. Nu planeras en ny stadsdel som ska heta Sigtuna stadsängar. Det är NCC som ska bygga på mark där man hittat rester av ett gammalt torp kallat Sorgen.

Vid Sorgen växer ett risigt, mångstammigt äppelträd. Torpet är inte väldokumenterat, men man vet att det var bebott på 1700-talet. Äppelträdet kan vara från den tiden. De som smakat frukterna säger att detta är ett riktigt grisaäpple, oätbart för människor. En typisk kärnsådd alltså.

Jag erfar nu att NCC, trots att äpplena smakar hemskt, tänker dra upp ett större antal träd från apeln vid Sorgen att användas som parkträd i stadsdelen. Vad ska man säga om detta? Vad tycker du?

Jag säger: Fint om NCC vill betala för vård och omsorg av det gamla trädet. Men att plantera ut träd med grisafrukter runtom i bostadsområdet är att gå för långt. Om Sigtuna Stadsängar ska berikas med äppelträd  -- en underbar idé -- låt det bli träd med goda frukter som invånarna kan plocka ned och ha stor glädje av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar