tisdag 3 juni 2014

Fråga om familjeträd


Hej Görel Kristina!
Vilka synpunkter har du på äppleträd i form av ett s.k. familjeträd? Vi har hört att det är självfertilt, något som är bra eftersom flera äppleträd i omgivningen dött och sågats ner.
Är det riktigt att trädet inte får så vacker form?
Kan man välja vilka olika äpplesorter man vill att familjeträdet ska innehålla?



Ett familjeträd kan inte kallas självfertilt men visst ökar chansen till god pollinering om det finns flera äppelsorter på ett och samma träd. Dock måste det vara sorter som är kompatibla med varandra! Det går att göra tokiga kombinationer där ingen sort kan pollinera någon annan.

Investera i  familjeträd bara om det är ett uppvuxet, flera år gammalt träd! Vanliga familjeträd som finns i handeln är varje gång ett dyrt och dåligt köp. När det lilla trädet växer till, kommer du att vilja skära bort de lågt sittande grenarna eftersom de försvårar gräsklippningen och så står du där om några år med endast en äppelsort på trädet. Mycket bättre är att köpa ett tvåårigt träd med bara en sort och själv ympa in ett antal goda sorter om ett eller två år! Bara då kan du få precis de äppelsorter du önskar och du kan kontrollera att det är sorter med s-gener som tillåter att de pollinerar varandra. För mer om pollinering och en lista på äppelsorternas s-gener, se min bok “Svenska äpplen”.

För vacker form på det  familjeträd du skapar själv är det viktigt att du kombinerar äppelsorter med samma växtkraft. Så blir till exempel ett träd med Filippa (svag växtkraft) och Gravensteiner (stark växtkraft) inte så bra. I min bok får du information om äppelsorternas växtkraft.

Lycka till med att skapa ditt eget familjeträd! Plantera trädet nu och köp dina ympar hos Sveriges Pomologiska Sällskap på Trädgårdsmässan i Älvsjö nästa år, där brukar finnas många goda sorter att välja mellan.

4 kommentarer:

  1. Inte direkt en familjeträdsfråga, men om pollinering i alla fall: Jag har dragit upp ett träd från en kärna ur Eldrött Duväpple. I år blommade det för första gången, men blev nog inte pollinerat. Där moderäpplet står finns James Grieve, Belle Boskoop, Aroma, Transparente Blanche i närheten. På samma träd som Duväpplet finns Säfvstaholm och Summerred. Vilken kan den sannolika polleneringssorten för mitt träd vara? I närheten av trädet finns Ingrid Marie, Cox's Pomona (möjligen), Cox's Orange, Lobo, Järnäpple, Röd Höstkalvill, James Grieve och Fredrik, så ingen av dem verkar fungera. Hoppas du kan ge ett råd om vilken äppelsort jag bör komplettera med! Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Hej! Eftersom du har dragit upp en kärnsådd, med en unik blandning av gener, går det inte att säga vilken sort som kan ge lämpligt pollen. Men med ett så stort sortiment av olika äppelsorter i det lilla trädets närhet kan du ändå vara ganska säker på att det kommer att bli befruktat. Nästa år hoppas jag att du får frukt! Minns att om det första årets frukter är en besvikelse så kan det som kommer nästa år vara annorlunda och mycket bättre.

    SvaraRadera
  3. Tack för ditt snabba svar! Jag kommer att komplettera med Aroma, som är gubbens favoritäpple och så tror jag att jag på något sätt ska ta in Transparente Blanche som generellt verkar vara en bra pollinatör - om så bara som en blommande gren i vas :-)

    SvaraRadera