söndag 9 mars 2014

Lågstammigt, högstammigt



Våren är här och mycket snart är det tid att inhandla och plantera äppelträd. Ska det vara ett ungt träd  eller ett äldre, högstammigt äppelträd? På vanliga, lågstammiga äppelträd, som kan kosta 400 - 500 kr, är det 80 - 90 cm mellan ympstället och den lägst sittande grenen. Högstammiga äppelträd -- som även kallas parkträd eller alléträd --  har fler år på nacken och mäter 180 cm mellan ympstället och den första grenen. Ett sådant träd kostar flera tusen kronor (kan beställas i trädgårdsbutiken).

Vem kan tänkas vilja lägga ut flera tusen på ett äppelträd? Ja, säg att du är vid god kassa tack vare en lotterivinst och har köpt ett äldre hus med uppvuxen trädgård men vill komplettera med ett äppelträd. Då kanske du vill att det ska vara ett stort träd. Eller säg att du en äldre människa som inte tycker att du kan vänta så värst länge på att trädet bär frukt. Det högstammiga trädet får frukt samma år.

Det kan dock vara bra att minnas att även ett litet, yngre träd kan ge frukt väldigt snart om du bara väljer rätt sort. Dit hör Aroma, Alice, Birgit Bonnier, Close, Cox Pomona, Discovery,  Eva-Lotta,  Gul Richard,  Gyllenkroks Astrakan,  James Grieve, Katja, Ribston, Rödluvan, Santana, Stenkyrke, Summerred, Transparente Blanche, Vista Bella och många fler. I min bok "Svenska äpplen" anger jag om en sort bär tidigt eller låter vänta på sig.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar