söndag 16 februari 2014

Behöver vi genmanipulerade äpplen?


Lite skrynkliga men naggande goda Gul Richard

Har precis ätit ett spänstigt, vackert Gul Richard. Så gott det var! Bara ett halvår nu tills vi får nya skördar av svenska äpplen!

En fruktsallad utan äpple -- nej, det blir inte bra. Men det är trist när skurna äpplen blir bruna och ger en oaptitlig touche åt salladen. Nu kommer en rapport om att man via genetisk manipulation framställt vad man kallar arktiska äpplen som behåller sin ljusa färg.

Att ett skuret äpple blir brunfärgat beror på fruktens innehåll av ett enzym (polyfenoloxidas) som reagerar med syre. Den här brunfärgningen kan förebyggas genom tillsats av askorbinsyra (eller calcium ascorbate som är vad McDonalds använder till sina påsar med äppelklyftor).

Nu har forskare vid den kanadensiska företaget Okanagan Special Fruits  tagit fram arktiska varianter av två sorter: Golden Delicious och Granny Smith.

Men ska vi verkligen hålla på med genmanipulation av äpplen? Jag tycker inte det. Det finns  dock äppelsorter som helt naturligt håller sig ljusa mycket länge i uppskuret skick, låt oss använda dem istället. I min bok "Svenska äpplen" redogör jag för sorternas benägenhet att brunfärgas. Här är några sorter som jag vill rekommendera: Aroma, Brunnsäpple, Frida, Summerred, Särsö och Rubinola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar