måndag 11 november 2013

Brunnsäpplet i Dals RostockMånga gånger har en ny äppelsort fått namn efter den plats där det hittats. Jag har under mina år som äppelkännare stött på källaräpplet, gaveläpplet, brevlådeäpplet, lagårdsäpplet och kompostäpplet. Kavlås, som från början hette Kavlås Portäpple, hittades vid en trädgårdsport vid Kavlås gård i Västergötland. Brunnsäpplet hette från början Hallands Brunnsäpple och sägs ha hittats vid en brunn i Halland.

Man kan också låta platsen styra vilket träd man planterar. Bor man på orten Sparreholm vill man säkert plantera det underbara tidiga äpplet Sparreholm med ursprung vid Sparreholms slott. Har man på tomten en liten backe varifrån man ser långt, kan man roa sig med att sätta ett äppelträd av den goda sommarsorten Vista Bella just där.

Dals Rostock var en gång en populär kurort dit de välbeställda åkte för att dricka vatten. Jag var där nyss och tittade på den omfattande örtagården -- fortfarande vacker i slutet av oktober -- som man anlagt på kurortsområdet. Intill den gamla hälsobrunnen (nu med igenspikat lock) stod ett äppelträd som alldeles riktigt var av sorten Brunnsäpple.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar