söndag 19 maj 2013

Pollinering av äppelblom

 
-->
Under den korta tid som äppelträden blommar ska den viktiga pollineringen äga rum. Det är många villkor som ska vara uppfyllda för att den ska lyckas. Äppelblomman bär på såväl manliga som kvinnliga könsorgan -- den är alltså hermafrodit -- men kan ändå inte sköta sin befruktning på egen hand utan blommans pistillmärken behöver pollenkorn från blommor på ett annat träd, av en annan sort.

Alla äppelträd kan inte pollinera alla andra äppelträd. För maximal befruktning krävs kompatibla äppelträd, det vill säga äppelsorter som kan pollinera varandra. I min pomologi ”Svenska äpplen” finns uppgifter om vilka äppelsorter som kan pollinera varandra. 

Bor man på en ort med många villaträdgårdar kan man dock räkna med så många äppelträd i grannskapet att det inte finns anledning att oroa sig för pollineringen, den brukar ordna sig. Det är bara den som bor avskilt som behöver tänka noga på vilka äppelträd som hen planterar.

Många träd är vindpollinerade men äppelpollen är för tungt för att bäras av vinden och här behövs hjälp av insekter, främst bin. Helst ska det vara soligt och varmt i luften under blomningen eftersom bin inte söker sig ut om det regnar eller blåser kallt. Optimalt är 14 plusgrader eller varmare för att äppelblommorna ska bli effektivt befruktade, det vill säga att det är många bin som besöker äppelträdet och att alla fem pistillerna i äppelblommorna träffas av pollen (träffas bara några blir det ofullständig befruktning som ger sneda äpplen).

Skulle det vara vått och kallt får vi tänka på att blomningen ändå varar i flera dagar och vädret kan hinna ändra sig samt att humlor, blomflugor och skalbaggar som är mindre köldkänsliga än bin också bidrar till att blommorna blir befruktade. 

Vädret kan vi inte göra något åt, men vi kan försöka skapa en så vindstilla miljö som möjligt runt äppelträden. En läplantering i form av en hög, friväxande, något gles häck omkring fem meter ifrån äppelträden är utmärkt; välj till exempel häggmispel, syren eller tuja.

Andra samtidigt blommande växter i trädgården konkurrerar med äppelblommorna om uppmärksamhet från bin. Medan vi vill ha kvar de vackra vårkragarna, gullvivorna och tulpanerna så kan vi utan prut gräva upp alla blommande maskrosor som lockar till sig bin. 

Det blommande trädet av okänd sort ovan fotograferade jag på Öster-Malma i Sörmland för ett par år sedan.

2 kommentarer:

  1. Fin text. Skulle vilja veta hur man pollinerar för hand. Läste på en sida att i Kina pollineras 80-90 % av all frukt för hand. Bina är borta i och med att man använder insektsgifter, mögelgifter mm.
    Jag bor i ett område med 200 kedjehus. Ser mycket sällan bin. Det inte så många fruktträd här. Skulle vilja bli en skicklig, tålmodig pollinerare! Häsningar Annika

    SvaraRadera
  2. På nätet finns instruktiva filmer som visar hur man pollinerar sina äppelträd för hand (jag sökte på "How to pollinate your apple trees by hand"). Det är ett stort pyssel att gå med en pensel och först samla upp pollen i ett träd och därefter sprida ut det i ett annat äppelträd. Men får du verkligen ingen frukt på dina träd idag? Kanske ska du prova att locka till dig vildbin genom att sätta upp ett eller två bihotell på väggen?

    SvaraRadera