måndag 3 december 2012

Forskning på fruktträdskräfta



När svampsjukdomen kräfta angriper ett äppelträd blir odlaren inte glad -- det bildas stora, mörka insjunkna sår på grenen och om angreppet når runt om, går grenen av. Att plantera äppelträd på lermark är ingen bra idé, det ökar risken för kräfta. Inte heller ska man sätta äppelträd på vattensjuk mark om man vill ha friska träd.

Vissa äppelsorter är mer motståndskraftiga mot kräfta medan andra fungerar som kräftmagneter. Det goda äpplet Elise ansågs motståndskraftigt när det kom på marknaden, men nu vet man att sorten angrips rätt hårt av svampen Nectria ditissima (tidigare Nectria Galligena). Det nya nummer av Pomologen som snart når pomologiska sällskapets medlemmar innehåller en bra, utförlig artikel om problemet fruktträdskräfta.

Om något år kommer vi att få veta ännu mer om sjukdomen, för just nu bedrivs ett forskningsprojekt på Balsgård och Alnarp inriktat på fruktträdskräfta. Du kan hjälpa till! Professor Hilde Nybom vill gärna att alla med erfarenhet av äppelsorter som är extra motståndskraftiga mot kräfta, eller extra mottagliga, skriver till henne. Adressen är hilde.nybom@slu.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar