söndag 5 november 2023

Smalare sortiment hos svenska odlare

 

 

Det saftiga, krasiga Gravensteineräpplet inte bara smakar otroligt gott. Det har också en himmelsk doft.
 

Jag har förut skrivit om att det dåliga utbudet av svenska äppelsorter i butikerna. Svenska Dagbladet behandlar det ämnet på ett uppslag i dagens tidning. I en vanlig svensk livsmedelsbutik svarar inhemska äpplen för bara 15-20 % av alla sålda äpplen. Enligt Jordbruksverket  importerade Sverige  81 322 ton äpplen under 2022. Samtidigt producerade svenska äppelodlare 31 500 ton äpplen. Butikens storsäljare är Royal Gala, Granny Smith och Pink Lady; lägre lönekostnader – äpplen måste plockas för hand – kombinerat med större skördar per ha gör att importfrukten kan säljas till ett pris som svenska odlare har svårt att konkurrera med. 

Tycker du att det är färre svenska sorter i butikerna i dag än för 20 år sedan? Det stämmer. Henrik Stridh, vd för grossistföretaget Äppelriket, berättar att i början av 2000-talet tog företaget in 53 äppelsorter från odlare varje år, äpplen som gick vidare till butiksdiskar runtom i landet.  I dag har sortimentet krympt till ett 15-tal sorter. Till exempel Aroma, Ingrid Marie, Rubinola, Frida och Cox Orange finns kvar. Medan Katja, Summerred, Alice, Åkerö och Gyllenkroks Astrakan har försvunnit. Till och med Henrik Stridhs egen favorit Gravensteiner har fått lämna in. Han uttalar sig så här:

– De är galet goda. Gravensteiner är smakernas Rolls Royce. Men den är stötkänslig och blir fet på skalet när den kommer in i butik, det säljer inte. 

Även forskaren Kimmo Rumpunen är intervjuad i dagens tidning. Hans favoriter är Agnes, Folke och Cox Orange. Rumpunen rekommenderar Cox Orange för trädgård i södra Sverige. Det vill jag  kommentera. Jag odlade Cox Orange med stor framgång både i Sollentuna och senare i Sigtuna. Du som bor i Mellansverige, plantera Cox Orange som är ett fantastiskt äpple. Gravensteiner och Cox Orange är två guldklimpar i äppelvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar