söndag 20 juni 2021

Cox Orange, ett äpple i särklass

Sveriges Pomologiska Förening gav på sin tid ut en sortlista på rekommendabla fruktsorter (åttonde upplagan utkom 1945). Här skriver man att frukter som äro särskilt lämpliga att förtäras i friskt tillstånd brukar kallas bordsfrukter medan de som endast användas till matlagning kallas hushållsfrukter. Man påpekar också att Statens priskontrollnämnd däremot delar upp äpplen i hushållssorter (en enda klass) och dessertsorter med tre underavdelningar: särklass (endast omfattande Cox Orange), klass 1 och klass 2 samt bordssorter med två underavdelningar, klass 1 och klass 2.

4 kommentarer:

  1. Som, världens mest populära sort, har det uppstått många sporter av C.O. En sport heter Storfruktig Cox Orange. Av namnet förstår man att den bör vara större, men finns det några andra karakteristika man ska leta efter?

    SvaraRadera
  2. En storfruktig mutation behöver inte samtidigt vara muterad på något annat sätt än just vad gäller storlek.

    Såg att Sonneruplund i Danmark säljer Large Cox Orange som man säger har sitt ursprung i Småryd, Skåne. Men äpplet beskrivs som medelstort.

    SvaraRadera
  3. Varför är massor av årets svenska skörd av Cox Orange så himla maskätna?

    SvaraRadera
  4. Det har jag inget svar på. Vi får hoppas att det inte upprepar sig nästa år. Jag vet att mitt eget Cox Orange-träd brukade få många angrepp av äppelvecklare. Insekter kanske luktar sig till förnämliga sorter ....

    SvaraRadera