söndag 6 januari 2019

Kvitten i korgen

Äppelbok kom ut år 2000. Sidan 24 i boken visar en tavla av okänd fransk 1600-talskonstnär med titeln Grönsaksförsäljerskan och läsaren får veta att den unga blonda kvinnan på bilden bär äpplen på huvudet, en ost under armen och en kronärtskocka i handen. För att hitta tavlan besökte jag Nationalmuseum i Stockholm och bad att få se fotografier på alla deras konstverk med äpplen i motivet. "Kvinnan bär äpplen och kronärtskockor" stod det på baksidan av fotografiet.


Nu har jag besökt det nyöppnade Nationalmuseum och såg till min glädje att man har hämtat upp grönsaksförsäljerskan från arkivet. Hon är lite kutig, som om hon dignar under sin börda, och verkar vara försänkt i tankar på livets hårda lott. 

"Den nästan monumentala framställningen av en tjänsteflicka eller bondkvinna är ovanlig i det franska 1600-talsmåleriet" skriver Nationalmuseum. Men kvinnans klänning, urringad ned till bröstvårtorna, är sydd av brunt siden i livet och skimrande, vitt sidentyg till rynkad kjol och vida ärmar. En tunn, genomskinlig vit krage ligger svept över rygg och axlar. Är detta kanske en rikemansdotter som poserar som bodbiträde? Men en rik flicka skulle knappast se så undergiven ut. Kan det vara en ung kvinna från arbetarklassen vars husbonde roar sig med henne? Och nu har klätt upp tösen och bett sin vän konstnären att måla?

Kvittenträd vid Capellagården, Öland

Hur som: när man står framför tavlan är det lätt att se vad som ligger i kvinnans korg. Det är inte äpplen. Det är kvittenfrukter, Cydonia oblonga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar