lördag 9 september 2017

Ett år som går till historien

Det här året går till historien, sa en vän. Ett år av missväxt. Inga äpplen på träden. Ett äppelträd utan vackra, lysande frukter i september månad är en sorglig syn -- lika sorglig att se som en trädgård  utan äppelträd.

Varför står träden, de flesta träden, tomma? Över mer eller mindre hela landet? Häromdagen talade jag med kvinna i Urshult. Hon sa att det var illa där: dåligt med äpplen och päron. Inga ekollon. Och jordgubbsskörden hade varit sämre än vanligt.

 Tänkbara orsaker:

1) Efter ett år med rik skörd bär äppelträdet ofta sämre eller inte alls nästa år.

2) Frost kan ha skadat blomknopparna eller blommorna.

3) Om trädet blommade bra, kan pollineringen ha uteblivit. Honungsbin i din närhet kan ha drabbats av varroakvalster eller bekämpningsmedlet neonikotinoider. Å andra sidan vet man i dag att våra vildbin sköter en stor del av den viktiga pollineringen.

Jag lämnar öppet för att det kan finnas en orsak vi inte känner till...... Atmosfäriskt nedfall av luftburna föroreningar från öst?

Den frukt som finns är sig inte lik, säger många: liten, sen i mognaden, inte vacker. Jag plockar ned Mantet och tre äpplen av fem visar ett brunfläckigt kött medan oförstörda äpplen smakar mindre sött och gott än de brukar göra.


Bilden visar vår kärnsådd Oster. Det sitter fem frukter kvar på trädet, fint färgade men ganska små.  Får nog sitta en månad till innan jag plockar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar