lördag 4 mars 2017

Äpplen kan man ha till mycket

Äpplen kan man ha till mycket, påminner mig Sven Gundersen. Javisst. Som njutningsmedel, som föda, som fiberrik nyttighet för tarmbakterierna, som vackra motiv att måla av  -- jag köpte en  äppeltavla på loppis nyss -- eller skulptera.

Sven skickar mig en länk från bbc.com som berättar att biohackers i Ottawa har odlat fram mänsklig vävnad på ett äpple. Engelska BBC är ett seriöst företag men --- brända som vi är av Machiarini-skandalen -- undrar man om detta är sant.


Var hittar Olle Ridelius alla fina  tidningsomslag? Han går på loppisar förstås. Den här vackra bilden prydde Husmodern nr 36 år 1926.  Damerna har kortklippta frisyrer, tidstypiska, löst sittande klänningar och sleifskor. Inte tal om att sätta på sig praktiska långbyxor för att gå ut och skörda äpplen.

Päron och plommon förekommer inte ofta i konsten och i dikten men det gör äpplen. Olle skickat  mig sången "How could you?" med äppeltema som Tommy Dorsey spelade in 1937 med Edythe Wright som vokalist (kan avlyssnas på Youtube). To upset the apple cart är ett engelskt uttryck som betyder ungefär "förstöra allting".

Just when romance was to start
you decided it was time to part
how could you,
how could you

It was on a night like this
you left me and
did not leave a kiss,
how could you,
how could you

You know that love is just like apple pie,
even sweet and tart
You could be the apple of my eye
but you you you
upset the apple cart

I was looking forward to
the little things you did not do
how could you,
how could you,
how could you,
break my heart? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar