söndag 13 november 2016

Frukt från unga träd


Harberts Renett?
Äpplet ovan är Harberts Renett. Äpplet nedanför är samma sort. Men de ser ju inte alls lika ut?  Nej och det beror på att det övre äpplet är den första frukten på ett litet träd. Därför ser det lite främmande ut. Det är som om trädet först släpper några provfrukter. Först om ett eller två år kommer äpplena att se ut som de ska.

Man kan tyvärr få fel sorts äppelträd i plantskolan och därför ska man spara kvittot så att man kan gå tillbaka. Men vänta tre år med att klaga, kanske kommer sortriktiga äpplen på trädet till slut.
Harberts Renett
När jag för ett par veckor sedan lyssnade på den tyske pomologen Jan Bade talade han bland annat om just detta: de första frukterna ser ut ofta annorlunda ut. När Jan bestämmer äpplen åt någon, frågar han alltid hur gammalt trädet är, eftersom frukt från ett ungt träd kan se ut hur som helst de tre första åren och inte alltid går att känna igen.

2 kommentarer:

  1. Intressant att det kan förändras. När jag fick ett äpple sortbestämt, sa Mattias Ivarsson att det kunde vara Säfstaholm, fast att allt inte stämde. Eftersom jag hade inympat detta kunde äpplet se annorlunda ut. Har du också varit med om det?/Monica

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har varit med om att Sparreholm som vi ympat in på ett träd såg helt annorlunda ut första året det kom frukt, men det rättade till sig sedan.

    Ditt äpple borde komma att helt och hållet likna Sävstaholm. Annars är det 1) en annan sort eller 2) det har uppstått en mutation som förändrat äpplet.

    SvaraRadera