söndag 13 mars 2016

Altess, ett höjdaräpple


Det är alltid roligt att möta nya äppelsorter. När Krister Andersson gav mig några Altess inköpta på Coop i Norrköping blev jag fascinerad av form och färg. Äpplet är utomjordiskt vackert, ser nästan artificiellt ut med sin släta, prickfria, vaxbleka hud. Krispig konsistens och härligt att bita i. 

Äpplet är framkorsat av Pilot x Golden Delicious och registrerades 2003 av företaget Sica Pom´alpes. Altess odlas på  300 - 600 m höjd, har god motståndskraft mot skorv och lång hållbarhet. Två bra saker till: köttet är mycket saftigt och mörknar inte efter uppskärning.

Detta är just vad man vill äta när man vandrar i öknen drabbad av brinnande törst. Altess fyller munnen med friskt, svalkande, äppelsmakande vatten. Inte mycket arom, dessvärre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar