söndag 21 februari 2016

Varför inte pelaräpplen?

Det är väldigt roligt att min bok Konsten att sköta ett äppelträd har fått ett så fint mottagande. Får erkänna att jag var nervös inför vad mina kamrater i Sveriges Pomologiska Sällskap skulle tycka. Kanske var det förmätet att tro att jag, utan det minsta gröna kort, kunde tillföra något om vård av äppelträd? Men boken har fått en mycket positiv recension i medlemstidningen Pomologen och mitt intryck är att den fyller ett behov.

Alla kommentarer till Konsten att sköta ett äppelträd är välkomna! Dan Danermark frågar varför jag inte tog med något om pelarträd i boken. Ja, det var kanske synd att jag inte gjorde det -- pelarträd  tar inte mycket utrymme och ser stiliga ut -- men förklaringen är att jag ännu inte har smakat något gott pelaräpple. Om läsarna har positiv erfarenhet av pelarträd, så ber jag att ni skriver till mig!


6 kommentarer:

  1. Jag har fyra pelaraplar som är cirka 30 år gamla. Rikbärande, höga med god frukt.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Roligt att höra från dig. Jag vill gärna veta mer om vad dina sorter heter och var de växer. Var snäll och skriv till gorelkristinanaslund at telia.com

    SvaraRadera
  3. Oj, såg ditt svar nu. Träden är Polka, Bolero och ytterligare en dans. Etiketten har försvunnit. De växer i Stockholm, Zinkendamm. Jag skulle själv vilja komma i kontakt med odlare av pelaräpplen, eftersom mina nu är så gamla och kan vara av forskningsintresse. De är aldrig beskurna.

    SvaraRadera
  4. Mail estelle.domeij(at)gmail.com

    SvaraRadera
  5. Har ingen erfarenhet av pelarträd.
    Har nu på äldre dar hamnat i lägenhet med täppa.
    Har en sida på ca 6 m där jag tycker det borde passa med pelaräppelträd. hur tätt ska de stå och vad väljer jag för sorter. Gärna en sommar .och sen höst - vinter.
    Tacksam för förslag på bra sorter.
    H // Uno

    SvaraRadera
  6. Det låter som en utmärkt idé att plantera pelarträd vid sidan av huset. Men soligt läge är ett villkor! Avståndet mellan träden bör var 50 cm så du får in några stycken på 6 meter.

    Nu är jag inte så erfaren vad gäller pelarträd – jag har haft mina nio pelarträd i ett par år bara – att jag kan råda vad gäller sorter. Du får höra dig för i plantskolorna. Kanske någon läsare kan komma med ett tips?

    Annars finns det en tysk bok med titeln "Zwerg- und Säulenobst" av Heinrich Beltz som presenterar 170 smala träd för den lilla trädgården. Kanske hittar du den boken på nätet. Lycka till!


    SvaraRadera