söndag 20 september 2015

Svenska äpplen året runt

Fruktodlarna i Skåne har ett mål: att sälja svenska äpplen under hela året. Jag läser i nyhetsbladet på nätet Gott & nära att man kunde leverera sorten Rubinstar fram till 24 juli i  år och  fler långlagrade sorter ska det bli, för nu har man snart ett nytt stort kylhus med gastäta rum där syrenivån är låga 1,5 procent vilket gör att fruktens åldrande saktas ned. Det är tänkbart att Aroma i juli inte är så goda som 10 månader tidigare, men godare än importerade äpplen.

Efterfrågan på svenska äpplen är stor och odlarnas mål är att öka produktionen med 50 procent till 2020. I dag utgör svenska äpplen bara en mindre del av landets totala äppelkonsumtion men Henrik Stridh, vd för den ekonomiska föreningen Äppelriket, tror att det kommer att ändras.

Det behövs fler fruktodlare. För hugade kan det vara bra att veta att det kostar runt 400 000 kr att plantera ett hektar äppelträd (ca 3 500 träd) och driftskostnaden ligger sedan på ca 100 000 kr per hektar. En kommersiell odling förnyas efter 10-15 år.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar