lördag 3 januari 2015

Så påverkas äpplen av ett varmare klimat


Fruktdisk med Ingrid Marie i förgrunden
Ett nytt år.  Med varje nytt år en liten svängning mot varmare klimat. Undrar man om Sverige redan har blivit ett varmare land är det bara att fråga en gammal erfaren trädgårdsman. Då får man veta att många växter som trädgårdsägarna tidigare varnades för, nu kan planteras lite här och var i landet.

Ett varmare klimat -- klimatexperter menar att om 50 år kommer Sverige att ha minst 2 grader högre genomsnittstemperatur -- betyder att det går att odla köldkänsliga äppelsorter högre upp i landet och visst är det bra. Det kommer också att bli färre frostskador på träd och blommor. Men klimatförändringen har en baksida.

Äppelträden kommer att drabbas av fler besvärliga insekter och sjukdomar när Sverige blir ett varmare land. Fruktens kvalitet kommer också att påverkas. I ett varmare klimat kommer äpplena att mogna snabbare, i vissa fall innan den sortspecifika aromen, sötman och skalfärgen har hunnit utvecklas. Vi kan tyvärr räkna med att svenska äpplen om några decennier inte bjuder samma rika smak och arom som i dag.

Framtidens äpplen kommer dessutom att bli lösköttigare som en följd av att de mognar snabbare (på samma sätt som ett Åkerö odlat i England är lösköttigare än ett Åkerö från Mellansverige). Det betyder samtidigt att fruktens hållbarhet blir sämre. Om du i dag kan äta Ingrid Marie in i februari kommer barnbarnen antagligen inte att kunna spara dessa äpplen över jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar