måndag 25 februari 2013

Vad händer på Balsgård?

Det var på 1940-talet som institutet för växtförädling på Balsgård utanför Kristianstad grundades. Alice var det första nya äpplet som släpptes därifrån -- så gott och vackert men ack så känsligt för sjukdomar -- och de senaste sorterna är Frida och Fredrik, två utmärkt goda äpplen som jag rekommenderar.

--Växtförädling kostar pengar och ingen vill betala för det, därför har Balsgård länge dragits med problem, säger Tomas Bryngelsson på Alnarp som jag intervjuade i dag.

Ett tag utreddes möjligheten att flytta alla Balsgårds äppelsorter till Alnarp men det visade sig bli för dyrt, därför blir de kvar på Balsgård liksom professor Hilde Nybom som leder arbetet med växtförädling. För väl, tycker jag som har sett de stora, fina planteringarna där. Regeringen bidrar varje år med ca 2 miljoner kronor till arbetet på Balsgård och vi kan bara hoppas att man fortsätter med det. Tanken är att växtförädling på äpple, svarta vinbär och havtorn ska kunna fortsätta. Övriga träd och buskar blir kvar på Balsgård men på passiv basis. Man kan alltid hoppas på mer pengar från regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar