lördag 4 augusti 2012

Oranie, Oranje-appel

"Slow art", eller långsam konst, är rubriken för en underbar utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Där får man se fantastiska verk som det tagit konstnären hundratals timmar av tålmodigt arbete att framställa.

"Slow food" är ett annat begrepp som avser mat som kräver lång tillagningstid, säg torkat renkött eller kalops.

Äpplen är också slow food. Ta Oranie. Trädet blommar i slutet av maj. Det bildas kart som sväller och fylls med saftighet och den härligaste smak under sommaren. Det tar fyra månader -- 120 dagar, 2928 timmar -- för ett Oranieäpple att bli färdigt att njutas. Vi som vet hur sagolikt god den frukten är väntar gärna, vi har något att se fram emot....

Min vän Frits Brunner i Schweiz har skrivit till mig och föreslagit att Oranie kan vara samma äpple som den gamla sorten Oranje-appel som han hittat bild på i en gammal holländsk bok. Inte alls omöjligt. Men tyvärr går det inte att säga med säkerhet eftersom bokens beskrivning är för kortfattad. Drömmen vore att någon holländsk odlare hörde av sig för att meddela att hen har  Oranje-appel i sin trädgård så att vi kan jämföra frukterna.


Bilden visar ett kommunalt Oranie-träd i Sigtuna. Bara några få frukter i år, men så är trädet illa skött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar