söndag 15 juli 2012

Kommer Ringstad från Össby?

Aldrig får man vara riktigt nöjd. Här använde jag sex år av mitt liv för att skriva pomologin "Svenska äpplen" och försökte, förutom att ge korrekta beskrivningar av frukternas för- och nackdelar, också presentera varje äpples sanna ursprung i den mån det var känt. Och så kommer det ett brev från min vän Olle Ridelius! Som vänder Ringstad upp och ned! Olle får mig i alla fall att fundera ett varv till över Ringstadsäpplets härkomst. Kanske kommer det inte alls från gården Ringstad utanför Norrköping? Kanske är det en amerikanare?

Olle har hittat en text  i tidningen Trädgårdsskötseln (en kortvarig publikation som blev nedlagd efter ett år) daterad 9 januari 1895; redaktör är trädgårdsmannen Rudolf Abelin (skapare av Norrvikens trädgårdar). Under rubriken "På strövtåg" skriver signaturen -n (Abelin själv) att när han första gången smakade "Ringstaäpplet" trodde han fullt och fast att han hade en amerikansk frukt framför sig men fick veta att äpplena skördats vid den lilla gården Össby i Östergötland cirka 15 km från  Ringstad gård.

Vid Össby fann Abelin ett stort och gammalt träd som ägaren sa var uppdraget med kärnor från Amerika. Författaren blev viss om att Össby-trädet var "af vida högre ålder, än något vid Ringsta kändt exemplar" men om det var att betrakta som moderträd kan han inte säga.

Ringstad eller Össby, vad ska vi tro? Abelin såg ett äldre träd vid Össby, men vad säger att historien om kärnor hemsända i brev var sann?  Frans Rundberg, som enligt andra källor drog upp sorten vid Ringstad gård, dog 1818. Vid den gården kan mycket väl ha funnits ett gammalt träd från sjuttonhundratalet som inte stod kvar vid Abelins besök på stället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar