torsdag 24 oktober 2024

Patte de Loup

Man kan bygga sin fruktträdgård efter olika principer. En del odlar äpplen vid sitt sommarställe och sätter därför bara tidiga sorter. Någon annan älskar renetter och vill ha sådana sorter, inget annat. Och så kan man, som Pär-Anders Albinsson, medlem av Sveriges Pomologiska Sällskap, bygga en intressant fruktträdgård med sorter som har anknytning till hustruns franska släkt. 

Häromdagen skickade Pär-Anders mig en bild på den första lilla skörden från en ymp av sorten Patte de Loup. 


Antagligen är han ensam i landet om dessa franska äpplen. Det är en sen sort så Pär-Anders måste vänta ett par månader med att smaka dem. Mellansverige har inte samma klimat som det sköna Frankrike och det kan vara därför som äpplena är små.

Om Patte de Loup läser jag i "The New Book of Apples" av Joan Morgan och Alison Richards att äpplet stammar från Loiredalen och är känt sedan slutet av 1700-talet. Patte de Loup kan översättas med vargtassar. Äpplet kännetecknas av att det kan få grova ärr på skalet, ser ut som det är rivet av  vassa klor. "Sharp, fruity but mellowing" står det i boken.




8 kommentarer:

  1. Nästa år hoppas jag att det är fler runt om i Östergötland som får några Patte de Loup eftersom jag spridit lite ympris under ett par år. Visar det sig att de mognar bra och blir lika goda som i Frankrike så får jag öka på spridningen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag upptäckte äpplet i den här smaktestvideon https://youtu.be/OETsxaFw-_s där reaktionen indikerar ren spänning och kanske bland världens bästa äppelsmaker:
      Lever den upp till det? Jag har också läst att äpplet har smaktoner av anis/lakrits. Passar det?
      Har själv beställt ett litet träd, men vet inte vilka pollinerande sorter som passar. Kan du rekommendera några som blommar samtidigt och är (gärna lika goda och sjukdomsbeständiga)? Jag har redan Elstar, Aroma, Pineapple Reinette. Green Cats, Discovery och James Grieve.

      Radera
    2. https://m.youtube.com/watch?v=OETsxaFw-_s

      Radera
    3. Har du så många äppelsorter i trädgården vågar jag lova att pollineringen av Patte de Loup är säkrad. Variifrån beställde du trädet?

      Radera
    4. Else: Patte de Loup kommer igång sent på våren hos mig (och behåller bladen länge på hösten). Men inget extremt så pollineringen kommer säkert gå bra.

      Jag har avnjutit Patte de Loup en enda gång och det var i samband med att jag fick ympris av sorten när jag var i Frankrike över jul och nyår. Personerna i YouTube-videon du länkade kanske inte hade smakat renetter tidigare och därför tyckte att Patte de Loup var så fundamentalt annorlunda vad de tidigare upplevt i äppelväg. Men även om man känner till renetternas karaktär så hade Patte de Loup något nytt tycker jag. Jag har dock svårt att koppla bort alla andra aspekter än smak när jag provar en frukt -- det är så många faktorer som spelar in när hjärnan till slut bestämmer sig för vilken upplevelse den ska bygga upp i ens medvetande. Äpplet jag åt smakade litchi.

      Jag har fått runt 10 äpplen fördelat på 10 ympar på tre träd och jag har tänkt skriva en liten artikel i Pomologen om erfarenheterna. :)

      Radera
  2. Till och från, kan man se liknande ärr på andra äppelsorter i Sverige. Jag har uppfattat dem som skador av frost, ymnigt regn eller kanske insekter, men sällsyntheten gör det svårt att faställa exakt orsak.

    SvaraRadera
  3. Det är Gudi behaglig gärning att som du, Pär-Anders, sprida goda äppelsorter till vänner och bekanta.
    Frost i blomningen kan ge äpplet en ärrad rand mellan fluga och skafthåla, det som kallas slipsar av fackfolk. Äppelstekeln kan lämna ett slingrigt ärr på skalet.
    Beträffande vargtassäpplet, blir man nyfken. Av vilken anledning blir just denna sort så ofta kraftigt ärrad? Det är antagligen en svaghet inskriven i sortens DNA att skalet ska ibland "slå fel" och se ut så här.
    Vad gör det, om äpplet smakar kanon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns också en typ av ärr som uppstår i lateralplanet mitt på äpplet. Jag tror det kan beror på mycket regn, alternativt stora svängningar i vattentillgång.

      Radera