lördag 21 januari 2023

Välj rätt äpple till boken

 Journalisten och författaren Augustin Erba hävdar i en intervju i tidningen Svensk Bokhandel (nr 5, 2022) att bästa lästilltugget är ett äpple. "Mättande, inte kladdigt". Och visst har han rätt. Ett äpple passar alltid, i alla sammanhang. 

Det är förstås inte alla äpplen som går lika bra till all slags litteratur.  En samstämmighet mellan bok, författare och äpple måste till för att upplevelsen ska bli optimal. 

Vad kan jag råda till när det gäller läsning av Kristina Sandbergs fina böcker om hemmafrun Maj?  Husmoderäpplet, förstås. Ett utmärkt, gediget vinteräpple. Ett självklart val också för Husmoderns död av Sara Danius. Tyvärr måste man känna någon som har äpplet på sin trädgårdstomt eftersom det inte står att hitta i handeln.

De som läser deckare möter blodiga kroppar och sår. Det finns äpplen med rött skal och blodrött fruktkött som matchar böckerna och förhöjer läsupplevelsen. 

Tycker du om Colette? Pröva att tugga på ett franskättat äpple nästa gång du läser Cheri. Transparente de Croncels är inget vanligt äpple i vårt land men försök att efterlysa sorten på nätet. 

Så här kan vi hålla på. Dickens romaner ska givetvis avnjutas tillsammans med en fin, gammal, brittisk sort som Ribston. Medan den komplexa, delikata smaken hos ett Cox Orange (se nedan) stämmer väl med den genialiska författaren Virginia Woolfs mångbottnade romaner. 



 



 



 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar