Tusen små fröplantor av äpple står just nu på tillväxt under övervakning av Kimmo Rumpunen, forskare vid institutionen för växtförädling vid SLU. Han har korsat utvalda franska och engelska cideräpplen (som inte går så bra att odla i Sverige) med härdiga svenska äppelsorter.
Rumpunens förhoppning är att han ska få fram avkommor som passar för cidertillverkning, passar svenskt klimat, har tidig mognad och bra motståndskraft mot skorv och mjöldagg.
Det tar lång tid att få fram en ny sort. Om tre år förväntar man sig att de första träden ska börja blomma och bära frukt. Därefter kommer man att följa träden och utvärdera deras egenskaper under många år.
Så roligt det vore om det här projektet ger svenska cidertillverkare en högklassig råvara så att vi, om säg 15 år, kan köpa svensk cider av superb kvalitet.
Bilden visar en tavla av Matisse från 1916 |
Jag har hört att vissa äpplen med dimmigt skal skulle passa bätre för cider. Ligger det någon sanning i det påståendet?
SvaraRaderaTror jag inte. Det finns lika många myter om äpplen som om skogsrået.
SvaraRaderaBra initiativ! Lite tråkigt att det så länge saknats fötädling av cideräpplen i sverige. Undrar hur det är i övriga norden...
SvaraRaderaEn tanke, håller på att läsa en bok av en amerikanare Andy Brennan, boken heter Uncultivated. Vad jag förstår så gör han cider nästan uteslutande på "vildapel" eller förvildade äpplen. Eftersom våra äpplen har samma ursprung så borde man kunna tänka sig att det även här uppstår sorter av lämplig karaktär.