torsdag 6 maj 2021

Sorter från förr

Det är trist väder, kallt och regnigt. Ett väder att sitta inne i och läsa gamla skrifter. Till exempel Svenska Trädgårdsföreningens årsskrift från 1850. Där får man veta vad som odlades i föreningens trädgård och trädskolor hösten 1849. Det var inte lite. Hur kan Kirkes Unvergleichlicher ha sett ut? Prager bunter (temligen härdig)? och Lornsparmain som ska ha god jord och skyddadt läge? Ribston Pepping är härdig och "engelsmännens älskling". Min älskling också: lättodlad, god, mycket hållbar. Alla med trädgård borde odla Ribston.

4 kommentarer:

  1. Vinteräpplena borde få renässans. Det är ju inte alla som kan organisera en ULO-lagring. Vilka är vintersorterna som vi ska höja till skyarna? Ribston, Blenheim...?

    SvaraRadera
  2. Appropå gamla sorter så stötte jag på ett äpple i Carl G Dahls pomologi, som inte återfinns i moderna pomologier, Frogmore. Dahl rekommenderar denna sort för den som önskar en förstklassig hushållsfrukt i zon 1-3, men det verkar inte som om den trendat.

    SvaraRadera
  3. Melon är en fin gammal äppelsort som inte får glömmas bort. Men det finns nya underbara vintersorter, t ex Rubinola och Santana. Vi har köpt båda sorterna den här veckan i vår närmaste livsmedelsbutik: båda har gulaktigt kött – Rubinola lite fastare än Santana – och smakar förträffligt.

    Nej, Frogmore – eller Frogmore Prolific som är det fullständiga namnet, Prolific för att den är rikbärande –  trendade aldrig.
    I "The Book of Apples" av Joan Morgan och Alison Richards läser jag att sorten drogs upp före 1865 av slottsträdgårdsmästaren William Ingram på Royal Frogmore, Windsor. Sorten odlades i England på 1800-talet men intresset för Frogmore tog slut där omkring 1920. Sorten var sällsynt i Sverige på Dahls tid och blev aldrig populär. Den verkar faktiskt inte ha varit så mycket att ha: ett stort,lättkokt mosäpple men inte mycket mer. Överträffade antagligen inte det redan populära mosäpplet Transparente Blanche hos oss i Sverige.

    SvaraRadera
  4. Inressant ändå att Dahl i båda sina upplagor anser att det är ett delikat äpple.

    Melon kan jag själv intyga, kan verkligen vara utsökt gott.

    SvaraRadera