lördag 27 juli 2019

Första tuggan


Brådmogna, nedfallna  Eiräpplen
Det ligger ett till synes moget äpple på gräsmattan. Jag tar upp det och skär mig en bit. Äpplet är brådmoget efter att ha blivit angripet av äppelvecklare som lagt ägg vid flugan varefter larver banat sig en bred gång väg genom äpplet.

Det smakar ändå äpple. Första tuggan av årets äppelskörd. Detta är Eir, en norsk sort framkorsad från Katja x Buckley Giant 1984. Den 30 augusti förra året antecknade vi det här om sorten: Ett tiotal frukter. Långa skaft. Stora, granna, mogna äpplen. Utsökt goda, slår det mesta.

Läser på nätet att Eir kan pollineras av Quinte, Idunn (norsk sort, stavas så) och Summerred. Uppges vara motståndskraftig mot skorv.  

I år fick vi tre små, kortskaftade Eir-frukter på ympen. Två angreps av vecklare. Det verkar vara ett äpelvecklarår i år, ledsamt nog.

2 kommentarer:

  1. Får jag rekommendera en fågelholk för blåmes, dvs ingångshålet ska vara ca. 25 mm. Blåmesens favoritföda är fjärillslarver.

    SvaraRadera
  2. Tättingar gör verkligen stor nytta med att äta larver. Svåra år verkar de dock inte riktigt hinna med. Vi har redan sju fågelholkar uppsatta i träden. Alla hyser inte fågelägg precis varje år, men vi har sett holkarna användas som övernattningslägenhet också.

    SvaraRadera