söndag 31 mars 2019

Stafsunds Kleiner Streifling

En rad krukor med nyss ympade grundstammar.
Sveriges Pomologiska Sällskap deltog som vanligt på Trädgårdsmässan i Älvsjö som gick av stapeln förra helgen. Stor framgång, massor av besökare. Som alla kunde fråga entusiaster om råd, köpa ympar och få sin nya sort ympad på en grundstam.

En ymp till salu var märkt Stafsunds Kleiner Streifling. Vad är nu detta för äpple, frågade en besökare. Jag slår upp Verzechnis der Apfel-und Birnensorten av W. Votteler utgiven i München 1998 (fjärde upplagan). Streiflingen, står det där, känns bland annat igen på strimmig täckfärg. Som ett exempel nämner Votteler Roter Eiserapfel, Rött Järnäpple.

Stafsunds gård ligger på Ekerö utanför Stockholm. När en grupp pomologer inventerade äppelträden vid Stafsunds gård för några år sedan kände de inte igen alla äppelsorter där. Då satte man lite självsvåldigt namnet Stafsunds Kleiner Streifling på en sort som liknade ett äpple med det namnet som någon i gruppen hade sett i en skrift. Tyvärr kan jag inte få besked om vilken skrift det var. Kanske, en dag, kan vi få veta om identifikationen var riktig.

Överkurs: Thora Dardel, som gifte sig med konstnären Nils Dardel, växte upp på Stafsunds gård som då ägdes av familjen Klinckowström.




2 kommentarer:

  1. Namnet kanske missleder nån att tro att det är en sort med tyskt påbrå, men det verkar inte så sannolikt.

    En tysk sort som jag är nyfiken på är Bohnapfel. Når den våra breddgrader? Eller är det för kallt här?

    SvaraRadera