söndag 1 juli 2018

Viktig tillsyn

Det är ett knog att vara fruktodlare. Varje dag får man gå runt och titta till sina skyddslingar. Mår de bra? Har det hänt något? Behöver de vatten? Ska jag kartgallra lite till?

Ser du äpplen med bruna prickar i skalet har de troligen  angripits av äppelvecklare – plocka bort  dem från trädet och kasta i biogaspåsen som kommunen håller med. Plocka också upp de äpplen som brådmognat och fallit till marken på grund av vecklarlarver.

Längst upp t v och längst ned t h är äppelspinnmalens larver i färd med att kaläta grenen.
I vissa trädgårdar uppträder nu äppelspinnmal som bildar små nästen i trädet. Inuti dem äter hungriga små larver upp alla bladen. Spana efter spinnmal och ta bort alla nästen med hjälp av hushållspapper.

6 kommentarer:

  1. Alla våra äppelträd är täckta med nät från larver av äppelspinnmal. Det går inte att ta bort allt det. Finns det något annat man kan göra?

    SvaraRadera
  2. Så trist att du har fått en invasion av äppelspinnmal. Jag lider med dig. Vissa år är den här marodören värre än annars. Nej, det finns inte mycket du kan göra. Spruta med gift? Nej, nej. Nästa år, hoppas jag, blir ett mycket bättre år.

    SvaraRadera
  3. Jag tog en vattenslang och spolade bort det med ganska hård vatten stråle. Det ska funka tydligen. Kommer att upprepa det varje dag i någon vecka.

    SvaraRadera
  4. Bra idé att använda vattenstråle. Samtidigt kommer det att falla bort en del kart men det gör inget, allt kan ändå inte få sitta kvar och bli frukt. Såg häromdagen att det naturliga kartfallet har börjat: på marken under träden ligger en mängd små, dåligt befruktade kartar.

    SvaraRadera
  5. Har läst att även om man haft angrepp av äppelspinnlarver, så gör äppelspinnarna ingen skada på äpplena. Men de sitter ju överallt i äppelträden och många äpplen har skador. Hur livnär malen sig?

    SvaraRadera
  6. Vet inte hur den vuxna insekten livnär sig men larverna äter äppelblad och med ett kraftigt minskat antal äppelblad blir det sämre fotosyntes och därmed får frukten sämre utveckling. Den blir inte lika god. Jämför med att man MÅSTE kartgallra plommon. Om man inte gör det ett år med stor fruktsättning, får varje plommon blek smak; fotosyntesen i bladen på trädet räcker inte till.

    SvaraRadera