fredag 23 december 2016

Historien om Filippa


I brist på Filippa-äpplen är julljusstaken prydd med Ingbo.
Jag hade bara skrivit om min nya osthyvel med Filippa-handtag så kom ett brev från Olle Ridelius med en kopia av en artikel i tidningen Viola den (26 juli 1944). Tack för det!

Artikeln berättar att i en skolträdgård på Fyn i Danmark står ett äppelträd med skylten: Fridlyst 27 augusti 1937. Det är moderträdet till Filippa som fyller 70 och som den anonyme skribenten i Viola säkert tror ska uppnå 100 år. (När G och jag omkring 1990 besökte trädet mådde det prima, lever det är trädet 153 år).

Så här kom Filippaträdet till får läsaren veta: den lilla flickan Filippa Johannsen planterade 1874  äppelkärnor i blomkrukor och det kom upp plantor som sattes ut i trädgården vid Hundstrup skola där fadern var överlärare. (Hundstrup skola heter i dag Filippa-skolan och ligger vid Filippavej, kan jag berätta). Kärnorna kom från ett sällsynt gott äpple som Filippa hade fått av en kamrat.

Det var två små plantor som Filippa flyttade ut till skolträdgården. Den ena plantan förgjordes av en lössläppt ko, men den andra klarade sig och växte till vad som liknade ett vildträd med långa kvistar. Det var endast för att Filippa bad för det som magister Johannsen inte tog ned trädet, som tackade med att blomma första gången 1883. Frukt blev det dock först året därpå, frukt som befanns äga mycket av ursprungsäpplets underbart goda smak.

År 1888 fick det nya äpplet det kungliga danska trädgårdssällskapets certifikat av första klassen. Nu startade magister Johanssen en plantskola och förökade upp träd av sorten som spreds över Danmark men även till Sverige, ja till och med till Amerika. Han skickade äpplen till kung Christian IX som åt dem med förtjusning och gav stort beröm. Kungadöttrarna i London och Petersburg fick också  äpplen och såväl drottning Alexandra som kejsarinnan Dagmar skickade tackbrev till lärarfamiljen i Hundstrup.

Så långt berättelsen om Filippa som den presenteras i Viola 1944. På annat håll har jag läst att frukthandlarna var långt ifrån glada åt Filippa. Visserligen hade äpplena en odiskutabelt fin smak men som de såg ut! Både rundare och mer avlånga former som gav fruktlådan ett oroligt intryck. (Handlarnas idealäpplen är alla lika stora och av samma form, titta på en låda med Royal Gala).

Vi  ska alla vara Filippa Johannsen evigt tacksamma. Filippa är fortfarande en vanlig, uppskattad sort i svenska trädgårdar. Dessutom är Filippa en av föräldrarna till Aroma som i dag är en av yrkesodlarnas största och mest uppskattade sorter.

God jul alla äppelvänner!
















2 kommentarer:

  1. Så härlig historia - tack för den :)

    SvaraRadera
  2. Det är alltid roligt när man får veta historien bakom en äppelsort. Tyvärr är det inte alltid möjligt. Var det första Åkerö-trädet stod -- om det var vid Åkerö eller på annan plats -- kommer vi till exempel aldrig att få veta.

    SvaraRadera