tisdag 21 april 2015

Ympmästaren rapporterar

Du vet väl att du kan köpa inte bara ympar av alla möjliga äppelsorter hos Sveriges Pomologiska Sällskap på den årliga Trädgårdsmässan i Älvsjö utan också grundstammar? Utmärkt om man vill dra upp egna träd.

Tänka sig, dessa nyss ympade pinnar kommer en dag att ha växt upp till flera meter höga  träd. I mitten den fina engelska äppelsorten Ashmead´s Kernel som jag väntar mig mycket av.
G, husets ympmästare, har jobbat i flera dagar nu med att tillverka små pinnar som står i krukor för att växa till innan de sätts ut hos oss eller lämnas till sina beställare. Våra befintliga äppelträd har också berikats med ett antal nya sorter. Överallt i grenarna hänger små namnlappar som svänger lustigt  i vinden.

Nu, säger G, har vi 28 äppelträd med totalt 58 sorter (varav 8 är okända hittills). Är det möjligt, 28 äppelträd på en helt normal villatomt?  Ja, men flera är mycket små och flera står tätt tillsammans i vad som ska bli äppelhäck.

Här är det två ympar av Silkeeple -- present från vännen Sven i Norge -- som fått plats i vårt Maglemerträd. Namnlapparna kommer att ersättas av mer beständiga etiketter av aluminium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar