söndag 24 mars 2013

Olof Eneroth, anguis in herba

1800-talsmannen Olof Eneroth var en mångsidig man: han kämpade för att förbättra folkskolan och han stred för att höja kvinnans ställning i samhället (själv hade han gått i fattigskola och växt upp med sin fattiga mor som var änka). Han var berest och beläst och som god vän med Fredrika Bremer (som fäst sig vid den unge mannen när de båda deltog i en stormig båtresa på Mälaren) påverkade de två varandra; bland annat kan man märka hans influens i romanen Hertha.

Olof Eneroth ivrade för att alla skulle ha kunskap om trädgårdsodling och det var pomologin, läran om odlade frukter och bär, som låg honom närmast hjärtat.  Hans  Handbok i Svensk Pomologi var ett banbrytande verk men han skrev mycket mer. En fullständig förteckning av Eneroths skrifter finns i verket Anguis in Herba, Gartenpedagogik und Weltveredlung im Lebenswerk des schwedischen Agitators Olof Eneroth, en doktorsavhandling skriven av tyske Joachim Schnitter som kom 2011på Disserta Verlag. Här kan man också läsa  Olof Eneroths levnadsteckning och om hans inflytande på trädgårdskonst i Sverige.

Boken återger ett brev från Eneroth till en vän där han berättar att intresset för trädgårdsodling bara är en täckmantel för hans vilja att få motsträviga grevar och baroner att medverka "vid folkuppfostran och folkundervisningens höjande".  Han kallar sig själv en anguis in herba, det vill säga en orm i gräset; "så  kilar man in i den compacta massan af den grevligt höga dumheten i folkuppfostringsfrågan en och annan liten idé, inbakad i spenat och äplemos; -- och så går det".

Det är fantastiskt att vi fått detta fint illustrerade verk som behandlar Olof Eneroths gärning på ett ingående sätt. Stort tack till Joachim Schnitter! Önskar bara att författaren hade tagit hjälp av en svensk korrekturläsare. Som det är rymmer boken alltför många felstavade svenska ord; mönstergårdar som blivit monstergårdar är bara ett exempel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar