lördag 12 oktober 2024

Vildäpplen med socker på



Detta är vildäpplen plockade i Uppland. Små, gula, starkt sura äpplen. De var roligt nog en del av äppelutställningen på Linnés Hammarby nyligen. Vildäppelträdet (Malus sylvestris) kom in i landet tillsammans med lövträd som lönn och lind för omkring 10 000 år sedan, långt före det goda, odlade  äppelträdet (Malus domestica). 

Kan forntidens människor ha ätit vildäpplen? Det gjorde de nog. Arkeologer har hittat rester av vildäpplen i ett område vid Zürich, lämningar som daterats till omkring 3100 år före vår tideräknings början. De menar att fynden visar att varje hushåll i trakten samlade in mellan 190 och 400 kilo vildäpplen under en period av 15 år. 

Jag prövade att koka en handfull vildäpplen och äta med socker på. Det var inte gott, men det gick ned.  Stenåldersfolket använde vildhonung. 


2 kommentarer:

  1. De som tillverkar cider verkar väldigt intresserade av den smak som vildäpplen kan bidra med. Kanske var det så vildäpplena användes i forntiden.

    SvaraRadera
  2. Där sa du något. Det är mer än troligt att en hel del av de insamlade vildäpplena användes till dryck. En gammal metod för att göra cider var att holka ur en trädstam, fylla med äpplen och sedan använda en träklubba för att krossa dem. Efter att massan hade fermenterat någon tid, kunde forntidsmänniskorna njuta en uppfriskande, lätt rusande dryck.

    SvaraRadera