Tänk om Skogaholms bageri skulle märka sina limpor "Hantverk från bageriet i Göingebygden". Folk skulle skratta. Alla vet att Skogaholm bakar många miljoner limpor under ett år. Företaget skulle inte heller komma på tanken att kalla det hantverk.
Men Spendrups skriver så här på sina flaskor med äppelcider: "Hantverk från musteriet på Österlen." Först när man läser det finstilta på baksidan ser man att varan kommer från Spendrups Bryggeri.
Spendrups producerar 400 miljoner liter dryck om året i sina tre bryggerier. Briska äppelcider tillverkas i Grängesbergs bryggeri. Hur kan Spendrups kalla massproduktion för "hantverk"?
Briska-flaskan innehåller vatten, äppeljuice av koncentrat, socker, äppelvin med tillsats av sulfit, fläderblomsextrakt, citronsyra och konserveringsmedel. Inte så mycket skånskt hantverk över det receptet. Min gissning är att äppeljuicekoncentratet, fläderblomsextraktet och äppelvinet kommer från Tyskland eller Polen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar