Olof Eneroth, 1800-talspomologen, skriver om ett äpple att det är cikaderande och förklarar att det betyder att äppelköttet kan bli glasigt. Kan någon hjälpa mig, varifrån kommer ordet cikaderande? Heter det så i något annat land? Jag har frågat professor Hilde Nybom och hon har ingen aning.
På engelska heter det om ett äpple som glasar att det kännetecknas av "water core". Glasigheten beror på att celler har spruckit och det har runnit ut vätska i cellmellanrummen. Vissa äppelsorter gör så här, till exempel Kalmar Glasäpple, Husmoder, Rossvik och Oranie.
Det finns både fördelar och nackdelar med att ett äpple glasar. Glasigheten förhöjer ofta smaken på äpplet -- tänk hur gott det är med ett glasigt Gyllenkroks Astrakan. För att inte tala om Sickelsjö Vinäpple...... Samtidigt blir det glasiga äpplet mindre hållbart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar