De röda äpplena, 1915 |
Gröna äpplen och champagne, 1934 |
Stilleben med svartnande äpplen, 1944 |
Svenska äpplen doftar mycket
för att de har tunna skal, har jag hört. Men varför har de tunna skal? Är det
våra sorter som är så eller beror det på klimatet?
Mitt svar till Anna som
frågar detta är att doften är en sortegenskap. Tänk på rosor: en del rosor
doftar, andra inte. Så är det med äpplen också. Såväl doft som tunnskalighet är
sortegenskaper.
De importerade äpplen vi kan
köpa har tjocka skal. Äpplena skulle inte kunna fraktas långa vägar annars, men
i deras ursprungsländer växer också sorter med tunnare skal och väldoft. Liksom
vi i Sverige också har äpplen med tjocka skal. Till exempel den gamla fina
sorten Hampus har skal som brukar säga "stannar i munnen".
Den finska konstnären Helene Schjerfbeck måste -- som många andra kända målare -- ha
tyckt om äpplen, hon har målat flera stilleben med äpplen. De jag visar här
hittade jag på den pågående stora utställningen av Helene Schjerfbecks utställning på
Waldemarsudde i Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar