söndag 27 januari 2013

Äpplen och päron skyddar från stroke

Varför ska man odla egen frukt? Därför att man då kan äta obesprutade frukter med skal och det är i och strax under skalet som nyttigheterna främst sitter.

Ända sedan Hippokrates dagar har man vetat att äpplen är rasande bra för hälsan och avvärjer sjukdom. Dagens forskare bekräftar denna gamla kunskap i studie efter studie. Senast har Susanna C Larsson och Alicja Wolk vid Karolinska Institutet i samarbete med Jarmo Virtamo  i Helsingfors studerat matvanorna hos 75 000 kvinnor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län. I slutet av 1900-talet svarade kvinnorna på en enkät med frågor om sina mat- och dryckesvanor.  Då var alla hjärt-kärl-friska, men när de följdes upp efter 10 år hade 4 089 kvinnor drabbats av stroke.

Studien, som nu publiceras  den kända tidskriften Atherosclerosis under rubriken Total and specific fruit and vegetable consumption and risk of stroke: A prospective study, visar en stark koppling mellan sänkt risk för stroke och högt intag av äpplen, päron och gröna bladgrönsaker hos kvinnor med normalt blodtryck. Professor Wolk säger i Uppsala Nya Tidning att forskningsresultaten visar att det finns goda skäl att äta mycket äpplen och päron. Hög konsumtion av frukt och grönt är kopplat till lägre blodtryck vilket kan förklara den sänkta risken för stroke. För den som går med högt blodtryck trots bra mat är det viktigt att ta blodtrycksmedicin, säger Alicja Wolk.

Stroke -- samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning -- är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Bilden visar kart av äpplet Gul Richard.

2 kommentarer:

  1. Ja, det är en fröjd att äta egenodlade äpplen, med skal. Köpeäpplen skalar jag alltid.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera