lördag 22 september 2012

Musta själv


Förra helgen var jag engagerad vid Enskede gård där villaföreningen bjöd på en eftermiddag i äpplets tecken. Föreningen hade köpt in mustapparat för 9 000 kr som alla medlemmarna nu kan låna mellan varandra.

Först skar man sönder äpplena i halvor eller fjärdedelar och malde dem. Sedan la man det malda i en form och vevade ned ett lock så att saften pressades ut och ned i ett uppsamlingskärl.
Jag fick prova en bärnstensfärgad must som var den godaste jag har druckit -- optimalt  färsk och underbart fyllig i smaken!




Kristin Larje från Enskede gårds villaägarförening demonstrerar den nya mustapparaten. Först ska äpplena malas.

Det malda läggs över i en tunna.
Ett lock över äpplena....

......vevas ned  så att äpplena pressas och ut rinner den härligaste must.



En mustapparat för finsmakare som kan experimentera med till exempel en sats fina Gravensteiner, en sats lagom mogna Oranie och kanske en blandsats med vad man har i  trädgården!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar