Det röda äpplet på bilden är Ringstad. Brita Horn och Ringstad har samma genetiska identitet, visar DNA-analyser. Hur är det då möjligt att se skillnader och uppfatta dem som två skilda sorter? I min pomologi Svenska äpplen skriver jag att Ringstad har vitare kött och ofta visar brungula rostfigurer på skalet. En sak till: hos Ringstad har det gröna fodret ofta trekantig form.
Jag vände mig till forskaren Jonas Skytte af Sätra som svarar att mutationer hos en äppelsort inte syns i de DNA-analyser som används i dag. För att se sådant krävs analyser som är mer avancerade och tidskrävande. Ringstad, Brita Horn,
Jag tycker att Ringstad, Fagerö och Lobo är väldigt svåra att särskilja. Ofta gissar man på Lobo, eftersom den är vanlig.
SvaraRaderaLobo har ett speciellt särdrag: runda ansvällningar på skaftet. Har man flera äpplen av sorten – och man ska aldrig bestämma äpplen utan att ha flera ex av sorten att titta på –ser man alltid dessa kulor.
SvaraRadera