måndag 6 juni 2022

Det blir en fin höst

Snart har den sista äppelblomman fallit. Och vi funderar allihop på hur det ska gå. Kommer den fantastiska blomningen att resultera i en överdådig fruktsättning? Ja, allt tyder på det. Naturligtvis kan det hända saker. Jag tror inte på stora angrepp av rönnbärsmal eftersom rönnarna blommade så fint (i alla fall här i Svealand) men det kan bli skador av äppelvecklarlarver, det är klart. Och det kan komma hagelskurar som punkterar frukten eller svåra stormar som skakar ned frukten och fäller äppelträd till marken. Det vore katastrofalt.

Men låt oss tänka på att det var fint väder under blomningstiden vilket underlättade för de pollinerande insekterna och inte heller hade vi någon frost. Det blir en kalashöst, tror jag. 


 


3 kommentarer:

  1. Även om ett äppelträd får blommor, det är fint väder, det finns många insekter och det finns många andra sorter med matchande pollen, så händer det att äppelträdet inte vill ge frukt. Problemet är större på yngre träd. Vad kan det bero på?

    SvaraRadera
  2. Det finns ofruktbara träd. Har vi inte allihop hört om till exempel Åkeröträd som tjurar och inte vill ge frukt trots uppenbara goda förutsättningar? Jag har inget svar på varför. Men min gissning är att det måste vara något som går fel vid befruktningen, något som fallerar sedan pollenet nått äppelblomman. Alla män och kvinnor kan inte få en avkomma och det kan inte heller alla fruktträd.

    SvaraRadera
  3. Is it Gragylling tree or Akero tree? Do you have any theory why trunks of these two varieties time to times going spiral-like? How old should be a tree to show this trait?

    It seems Aspa (can be the same as Eneroths Klaräpple) is a local variety which makes impossible to find a real picture of it in the Internet, can you help?

    SvaraRadera