lördag 26 december 2020

Frösåker frestar mest

Frösåker är ett förnämligt äpple. Jag lärde känna det på Julita gård där det står några träd av sorten. Blir ofta glasigt, smakar sött och lätt vinsyrligt. Det är inte bara jag som uppskattar Frösåker. Vi som är lite äldre minns att förr fanns det två elefanter på Skansen i Stockholm. De gick ut på promenad varje morgon och en av skötarna berättade för mig att de gärna tog en sväng förbi Skogaholms herrgård där det står många äppelträd. Frösåker var elefanternas absoluta favorit. På glasverandan förvarar vi en rad vinteräpplen. En liten, listig mus har hittills undgått vår fälla laddad med choklad som sägs vara oemotståndlig för små gnagare. Musen slickar på chokladen och styr sedan förbi läckerheter som Ashmeads Kernel och Cox Orange. Den ratar också Eldrött Duväpple, Guldparmän, Flamenco och andra förnämliga äppelsorter. Det är Frösåker, och endast Frösåker, den vill njuta av, natt efter natt. En mus och två elefanter kan inte ha fel. Frösåker frestar mest.

2 kommentarer:

  1. När får vi läsa nästa blogginlägg?

    SvaraRadera
  2. Vi har sålt huset i Sigtuna och köpt bostadsrätt i Uppsala. Det betyder att all tid och energi de senaste fyra månaderna har gått till att avveckla det gamla boendet och etablera ett nytt. Fortfarande har vi inte helt installerat oss i Uppsala – var ska det gamla vägguret få plats? och alla mina pärmar med klipp om äpplen? – men vi ser ljus i tunneln.

    Har gått på promenad i Stadsparken mittemot huset och konstaterat till min stora glädje att den rymmer en äppelträdgård! Kommer att rapportera om den och andra intressanta äppelodlingar häromkring framöver.

    SvaraRadera