lördag 3 augusti 2019

Första kakan

Transparente Blanche. Gulvita, syrliga sommaräpplen med ett kraftigt, grönt skaft. Många äpplen har en så kallad söm som löper från den ena änden till den andra, se det stora  äpplet längst fram i bilden.
Det står ett äppelträd av sorten Transparente Blanche på kommunal mark i Sigtuna. Dit gick jag i tisdags för att plocka fallfrukt som jag gav till G. Precis som jag hade hoppats, bakade han direkt sin specialäppelkaka som är den läckraste jag vet.

Vad är det som gör den här kakan så god? Det är det knapriga havretäcket som kontrasterar mot de mjuka, syrliga äpplena. G väger ingredienserna för precisa mängder.

Knaprig äppelkaka
Täcke:
50 g havregryn
120 g socker
70 g vetemjöl
100 g smör

Fyllning:
5 syrliga, medelstora äpplen

Arbeta ihop havregryn, socker, mjöl och smör till grynig konsistens.
Skala och skär äpplena i bitar och lägg i en form (24 cm tvärsöver). Strö på havreblandningen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i omkring 40 minuter.
Godast nybakad och varm med vispad grädde till.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar