onsdag 29 augusti 2018

Äppelmos på ett kick

Synd att låta fallfrukten förfaras. G kokar äppelmos allt vad tygen håller. Han gör det på enklast möjliga sätt: sköljer frukten och skär sedan ned den direkt i grytan utan att skala först. Tillsätter en aning vatten och kokar frukten cirka 10 minuter.
 
Äppelmos med skalet kvar
Därefter vispar han om i grytan för slätare konsistens, fyller det heta moset på glasburkar och sätter direkt locket på. Ingen tillsats av socker alltså. Mycket gott. Får stå kallt.

Våra svenska sommarsorter (utom Hampus) har så tunt skal att det knappast märks i det kokta moset. Dessutom ger rött skal fin färg.

2 kommentarer:

  1. Jag kokar med skal också, men ogillar konsistensen främst av hårda bitar av kärnhuset. Så två omgångar genom en gammaldags passervagga (grov för skal, och fin för kärnor och kärnhusets hårda bitar) gäller det för mig.

    SvaraRadera
  2. Vi gör så här: skär ned fruktköttet direkt i grytan och kastar skrotten i komposthinken. På det sättet kommer ingenting av kärnhuset med i moset och man slipper jobbet med att passera!

    SvaraRadera