Jag besökte en villaträdgård i Sigtuna i går för att titta på en märklig äppelsort. Som du ser av bilderna är äpplet stort, rött, vackert. Härligt krasigt med fin syra, moget nu.
Detta äpple, säger ägaren Margareta, köptes för cirka 30 år sedan som Aroma. Tillsammans med ett annat träd som var märkt Gravensteiner men visade sig vara Cox Pomona.
Men vad är det röda äpplet för sort? Jag vet inte, har aldrig sett det äpplet förr. Till saken hör att trädet tjurat i alla 30 åren och först i år, denna heta sommar, har det slagit till med en riklig skörd av praktfulla äpplen.
Min gissning blir att plantskolan ifråga hade tagit hem felmärkta äppelträd från främmande land. Eller att försäljaren själv märkte om träden med ett säljande sortnamn. Kanske är det tjusiga äpplet en italiensk sommarsort?
Margareta säger att hon tänker kalla sorten för Sven Vilhelm efter sin man som planterade trädet men tyvärr gick bort förra året. Sven Vilhelm är ett stiligt namn på en mycket stilig äppelsort.
Många har drabbats av att ha fått ett träd av annan sort än den man ville ha. Det kan ha gjorts ett misstag någonstans men det kan också handla om fusk. En man (nu död) som arbetade med att dra upp och sälja äppelträd berättade för G för omkring tio år sedan att om någon önskade köpa en bestämd sort, säg Rossvik, och den inte fanns i sortimentet, satte han helt enkelt en skylt med namnet Rossvik på ett träd vilket som helst och sålde till kunden.
Kanske fortsätter man att arbeta på samma illasinnade sätt på det stället. Och det är inte säkert att man alltid agerar hederligt på andra ställen som säljer äppelträd. Det är omöjligt att förstå hur man kan vilja lura sina kunder. Kan dessa svindlare verkligen sova gott om natten?
Man skulle vilja ha fler bilder för att gissa vad det är, främst på kärnor och kärnhus.
SvaraRaderaMånga handelsträdgårdar köper sina äppelträd från Polen och Baltikum, så det är inte otroligt att det är en sort därifrån. Några gissningar när jag bläddrar i pomologin från Peter Upitis över äpplen som mognar på sommaren: Kovalenkovskoje, Konfetnoje, Jelgavas Vasaras, Olga, Reveles Bumbierabele, Vasara, Uldis. Nämnda sorter har inte särskilt tydliga åsar.