lördag 21 oktober 2017

Brunt kött

Mantet är mitt sommaräpple. Godare än alla andra tidiga äpplen. Vackert, saftigt, härlig smak, går att använda till allt (även till must om man plockar dem lätt omogna). En nackdel är att även fåglarna gillar Mantet och gärna gör hål i äpplena och sedan blir det fruktmögel som ligger som ett pärlband utanpå äpplet.
Mantet med missfärgat kött
I år tillstötte något annat. Äpplet kunde se fint och oförstört ut utanpå men när jag skar itu det syntes ett missfärgat, brunmelerat kött. Äpplen kan bokna, men det är något annat, då är köttet brunt i mitten av äpplet.

Talade med min pomologvän Mattias Iwarsson i Uppsala om saken. Han har sett samma fenomen i andra äppelsorter, till exempel Mio och Gravensteiner, i höst. Inte heller han hade stött på det tidigare och han, precis som jag, har ändå varit med ett tag.

Konstigt. Något klimatiskt? Bara att hoppas att det inte uppträder nästa år igen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar